onsdag 8 juli 2009

Omskärelse

Att judar och muslimer låter omskära alla pojkar känner de flesta av oss till. Och att det är en religiös rit av stor beydelse för utövarna av dessa religioner är även det välkänt. Men att manlig omskärelse nästan är lika vanlig i det överlag kristna USA kanske inte så många är medvetna om, men det är den och har varit sedan lång tid tillbaka. Uppemot 40-50 procent (kanske mer ändå?)av USAs nyfödda pojkar blir idag omskurna - helt i onödan.

I Sydkorea, ett land som framtill efter Andra Världskriget var helt befriat från omskärelse, så är siffran idag dubbelt så hög som i USA - över 80 procent! Så vad beror detta på? Och varför har ett urgammalt asiatiskt folk nu börjat stympa sina egna manliga invånare? Varför skär man frivilligt bort en del av en perfekt manlig kropp? En kropp skapad av Gud?

För att förstå lite bättre vad det är som pågår så måste vi tänka oss tillbaka till Abrahams förbund med sin gud. Han blev av sin gud uppmanad att omskära sig själv, de manliga medlemmarna av sin familj, samt alla som var i hans tjänst. Och det är den sista gruppen som är av störst intresse här - de som han hade i sin tjänst. För där finner vi det troliga svaret på gåtan om USA och Sydkorea - två länder där kristendomen är väldigt stark.

Svaret på gåtan: amerikaner och sydkoreaner blir omskurna pga av att de är i tjänst hos Abrahams gud, eller rättare sagt - de är i tjänst hos personer som anser sig vara Abrahams efterföljare.

4 kommentarer:

  1. Du har ganska intressant fakta på många saker..
    men ja måste tyvär låta bli o hålla med dig om just den saken omskärelse.. Man gör de för det är hygieniskt många gör det för att man har kommit fram till att de samlas bakterier i förhuden och när man skär bort de så slipper man många sjukdomar

    SvaraRadera
  2. Kul att äntligen få en kommentar här på bloggen, drog igång den i december förra året. Omskärelse har dock, vad jag vet, inget med hygien att göra: det är helt enkelt en religiös rit, som dessutom är tänkt att försvåra för pojkar att onanera. Det är för övrigt inte heller en judisk rit (Abraham var inte en jude), utan något som det egyptiska prästerskapet pysslade med långt innan de första judarna vandrade omkring här i världen. Judendomen är nämligen i grunden egyptisk. Moses var en egyptiskt överstepräst i det gamla On, staden som sedan gavs namnet Heliopolis av grekerna. Och Moses är ju den som drog i gång religionen, för utan honom så finns det inga Moseböcker. Och utan honom och de fem moseböckerna så hade antagligen religionen dött ut för länge sedan.

    SvaraRadera
  3. I första Mosebok, Kap. 17 beskrivs omskärelsen som skulle utgöra "det gamla förbundet(Testamentet)" mellan Gud och Abraham som dock abrahamiterna bröt mot upprepade gånger under seklernas gång.


    Gud är dock "långmodig och stor i mildhet" och förberedde ett annat förbund (Testamente)som borde vara lättare för människorna att hålla i gemenskapen med Gud. Gamla Testamentets profeter berättade länge om en kommande återlösare som skulle återställa kontakten mellan Gud och människorna. När sedan denne kom för att skapa det nya förbundet(Testamentet), så konspirerade de religiösa ledarna inom judendomen mot denne och manipulerade den romerske ståthållaren Pilatus så att Guds specielle medlare/frälsare som sänts till människornas spikades upp på ett kors som en brottsling.
    Denna händelse åminnes än idag i form av påsken.


    Intressant nog så gjorde Det Nya Förbundet slut med omskärelsen, d.v.s. det ytterligt brutala avlägsnandet av förhuden på ett 8 dagar gammalt gossebarn, där förhuden ännu inte lossnat från ollonet. Nya Testamentet i Bibeln påtalar klart att så är fallet, men ännu tillämpas denna brutala sed inom judendomen och andra grupper som inte känner till Nya Testamentet i Bibeln. Araberna som är halvsyskon med judarna och söner till Abraham och hans hustrus tjänstekvinna Hagar som födde Ismael (Kap. 16 i GT) omskär pojkarna i något högre ålder. Gemensamt för dessa pojkar är att händelsen är ett svårt trauma som de bär med sig hela livet.

    Att omskärelsen skulle medföra bättre hygien är rent svammel, eftersom de flesta folkslag som inte tillämpar detta har inget problem med sin underlivshygien.

    SvaraRadera
  4. Du har såklart helt rätt i allt du avhandlar ovan, Jan-Ola, och att denna könsstympning av oskyldiga samt i praktiken nyfödda gossebarn alltjämt får fortsätta är bara helt sinnessjukt, inte minst som Moses egna söner inte ens hade blivit omskurna trots att de var vuxna män. Det finns således ingen som helst anledning att könsstympa gossebarn. Låt istället pojkarna växa upp och sedan själva avgöra hur man vill göra. Tack för din långa fina kommentar.

    SvaraRadera