tisdag 6 oktober 2009

Tell them anything!

När det händer något underligt eller överraskande av negativ art i vårt samhälle eller i världen i övrigt - en katastrof eller ett hot av något slag - så vänder sig alltid den neddummade befolkningen till sina ledare i hopp om att få svar (och tröst, om det behövs) på frågorna, och det är i dessa lägen som politikerna och deras "experter" med glädje tar till orda ... för att visa oss hur duktiga man är samt att föra oss alla bakom ljuset!

Ett exempel på ett sådant tillfälle (dock av den större kalibern) gäller det som de amerikanska politikerna (och våra med för den delen) befann sig i den elfte september 2001. Nu hade man visserligen redan svaren klara den dagen (Bin-Laden, terrorister från Al-CIAda och Afghanistan), men man hade utan vidare kunnat dra ihop något annat (en vals) på stående fot om så hade behövts. För så länge som man inte hade hävdat att Kalle Anka låg bakom attacken i New York, så hade folk överlag accepterat svaret - i varje fall om det kom från den egna presidenten (i det här fallet George Bush) eller andra politiska ledare av rang.

För på det viset fungerar folk: de litar förbehållslöst på sina politiker, likt ett barn på sin mor, åtminstone i lägen av kris - eftersom ingen normalt funtad och godhjärtad människa kan föreställa sig att de egna ledarna skulle ljuga när hemlandet är under attack. Av den anledningen så köper man vad som helst som ledarna säger. "Just tell them anything, and they'll believe it!" Och detta är våra politikers kanske allra viktigaste uppgift här i världen: att i tider av kris offentligt förklara bort vad det är som egentligen inträffat.

Och nu med Obama så har man i USA fått en domptör vars (bort)förklaringar ingen kommer att betvivla, inte minst pga av att han ser så himla snäll ut och verkar veta så mycket. Att han bara läser innantill på bildskärmar utom synhåll för kamerorna är det många som inte har insett. Att han sedan inte ens skriver talen själv behöver jag väl inte ens tillägga? Och att han inte är något annat än en marionett, som säger och gör exakt vad han blir tillsagd att göra, har även det undgått den stora neddummade befolkningen i USA och övriga världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar