måndag 16 november 2009

Lida eller lyda?

När ett barn är bråkigt så är det inte ovanligt att föräldrarna skickar in det på sitt rum, ofta på obestämd tid, för att få barnet att ta reson, lugna ner sig samt lära sig lyda. Och man lär sig att ta reson, lugna ner och lyda ... genom att lida. Barnet har alltså att välja mellan att sitta och ha det tråkigt på rummet, eller be om ursäkt till föräldrarna, för att därefter, förhoppningsvis, få komma ut och kanske tom få titta på TV eller spela dataspel. Valet står mellan att lida eller lyda.

Och på ett liknande vis är det för oss alla idag. Våra ledare instiftar hela tiden nya lagar och förbud - över våra huvuden samt utan att vi fått ta ställning i saken - något som gör majoriteten av medborgarna upprörda och arga. Tyvärr så har vi inte någonstans att vända oss för att klaga, för även om vi fick tag på våra politiker så skulle de inte kunna upphäva dessa lagar ändå, då EU drivit dem igenom - och drivit igenom dem för att stanna! Att kämpa mot detta system är mao mer eller mindre fruktlöst. Och detta känner våra ledare till, och de känner även till att vi behöver ha en viss tid att lugna ner oss på - innan man kan instifta fler nya lagar vi hatar! Vi är i princip sålunda instängda på rummet likt trotsiga barnungar.

Det finns dock en möjlighet att vända på denna olustiga trend inom vårt globaliserade samhälle, men det kräver exceptionella insatser av oss alla, då timmen nu i sanning är sen. Genom att göra det lilla vi kan så har vi åtminstone gjort något. Alltför många människor kan se vad som pågår men vill ändå inte engagera sig. De vill inte veta! Dessa personer väljer därför att lyda i alla lägen. Tyvärr så kommer det en tid när läget blir alltför oangenämt även för dem, dessa fega uslingar, men då är det troligen för sent att försöka få en förändring till stånd, eftersom de som hållit stånd mot fienden framtills dess då troligen är borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar